به روزهای پایانی شهریور و شروع پاییز که نزدیک میشویم با اولین عطسه یا سرفه، لرزه به انداممان میافتد. با فرارسیدن پاییز و زمستان، اگر غفلت کنیم اسیر آنفلوانزا میشویم. اما باتوجه به انواع مختلف سرماخوردگی که علائم مشابهی دارند، تشخیص آنفلوآنزا کمی سخت است. در این مطلب مفصل درباره این بیماری، علائم و درمان آن با شما صحبت میکنیم.
آنفلوانزا بیماری است که احتمالا همه ما درگیر آن بودهایم و همین حالا هم وقتی به تب، بدن درد و دیگر علائم آن فکر میکنیم، دلمان نمیخواهد یک بار دیگر طعم آن را بچشیم. اما از آنجایی که سرماخوردگی و بیماریهای ویروسی انواع مختلفی دارد، به نظر میرسد هنوز به صورت کامل با آنفلوآنزا آشنا نیستیم.
با توجه به اینکه علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا بسیار شبیه به هم هستند، تا حدی که اکثر افراد این دو بیماری را با یکدیگر اشتباه میگیرند. اما این دو متفاوت هستند. امروز بیشتر با این بیماری آشنا میشویم و علائم و روشهای درمان آن را بررسی میکنیم.
آنفلوانزا چیست و چه تفاوتی با سرماخوردگی معمولی دارد؟
آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است که به نام سرماخوردگی شدید هم شناخته میشود. این بیماری به طور مستقیم سیستم تنفسی، بینی، گلو و ریهها را هدف گرفته و آنها را درگیر میکند. انواع این بیماری ویروسی میتواند به حدی باشد که به مرگ افراد منجر شود. معمولا اشخاصی که جزو یکی از گروههای زیر باشند، هم بیشتر در معرض این بیماری واگیردار هستند و هم در محدوده خطر قرار دارند:
- کودکان زیر ۵ سال، بهویژه آنهایی که کمتر از ۶ ماه سن دارند.
- سالمندان بالای ۶۵ سال
- کادر درمان و پرستاران
- زنان باردار و زنانی که در دو هفته اول بعد از زایمان هستند
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- افرادی که بیماری زمینهای مانند آسم، بیماری قلبی، بیماران کلیوی، مشکلات کبد و دیابت
- افرادی که خیلی چاق هستند
اما موضوع جایی پیچیده میشود که برخی علائم و نشانههای میان آنفلونزا و سرماخوردگی معمولی یکسان است. در سرماخوردگی معمولی ممکن است تب، سردرد، آبریزش بینی و سرفه هم داشته باشید. به همین دلیل تشخیص ویروسی یا باکتریایی بودن آن سخت میشود. معمولا در سرماخوردگی عامل اصلی ویروس، راینوویروس است. اما باکتری هم میتواند باعث بروز این بیماری شود که در این حالت نشانههای سرماخوردگی قویتر است و تا خوب شوید زمان بیشتری طول میکشد.
اما در آنفلونزا جز علائم سرماخوردگی، شاهد موارد دیگر مانند بدن درد، گرفتگی بینی، تعریق و حتی اسهال و استفراغ هستیم. نکته دیگر این است که سرماخوردگی کمکم بروز میکند، ولی آنفلوآنزا سرعت بیشتری دارد و علائمش ناگهانی دیده میشود.
علائم آنفلونزا (سرماخوردگی شدید) چیست؟
نکته مهمی که باید بدانید این است که آنفلوانزا در مراحل اولیه کاملا شبیه سرماخوردگیهای معمولی است و با آبریزش بینی، سوزش گلو یا عطسه شروع میشود. اما به ناگهان علائم شدید آن بروز میکند و در حالی که میتوان سرماخوردگی را راحتتر تحمل کرد، ولی آنفلوانزا سخت و طاقتفرساست. از مهمترین علائم آنفلونزا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- بدن درد
- گرفتگی عضلات
- تب و لرز
- تعریق
- سردرد
- سرفههای خشک
- تنفس کوتاه
- خستگی و بیحالی
- آبریزش بینی
- درد و سوزش گلو
- چشم درد
- اسهال و استفراغ که بیشتر در کودکان دیده میشود
آنفلوانزا چگونه منتشر میشود؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است و خیلی زود منتقل میشود. وقتی فرد مبتلا به این بیماری حرف بزند، سرفه یا عطسه کند، ذرات حاوی ویروس را در هوا منتشر میکند و باعث میشود دیگران هم دچار سرماخوردگی شدید شوند. حتی تا مدتی این ذرات روی سطوح باقی میماند و به عنوان مثال اگر به گوشی تلفن یا کیبورد کامپیوتر دست بزنید و سپس دستتان را به چشم، بینی یا دهانتان بمالید، شانس ابتلا به آنفلوانزا وجود دارد.
عوارض آنفولانزا (سرماخوردگی شدید)
آنفولانزا بیماریای است که وقتی دچارش میشویم، در همان دوران مریضی و حتی نقاهت بعد از آن، علائم سرماخوردگی شدید و نشانههای آن ما را آزار میدهد. اما این تمام ماجرا نیست؛ چراکه عوارض این بیماری میتواند تا مدتها شما را اذیت کند. از جمله مهمترین عوارض سرماخوردگی شدید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ذاتالریه
- عفونت گوش میانی و سینوزیت
- کمشدن آب بدن
- بدتر شدن بیماریهای زمینهای مانند مشکلات قلبی، آسم و دیابت
- مرگ
چگونه از آنفلوانزا پیشگیری کنیم؟
همیشه از قدیم گفتهاند پیشگیری بهتر از درمان است. برای اینکه بتوانید آنفلوآنزا را ناامید کنید، بهترین کار این است که در مرحله اول، ایمنی بدنتان را تقویت کنید. برای این کار میتوانید در طول سال از انواع پروتئین، میوهها و سبزیجات تازه، لبنیات و ویتامینهای مکمل استفاده کنید. ضمن اینکه به کمک ورزش میتوانید بدنتان را تقویت کنید.
اما دومین روش پیشگیری این است که در روزهای پایانی شهریور یا در مهر ماه که شروع فصل این بیماری است، واکسن آنفلوآنزا بزنید. بسیاری از متخصصان نظرشان بر این است که همه افراد بالای ۶ ماه باید این واکسن را تزریق کنند. اما به صورت کلی افراد زیر در اولویت هستند:
- سالمندان
- بزرگسالان بالای ۵۰ سال
- زنان باردار
- بچههای کوچک
- افرادی که ایمنی کمی دارند
- افراد دارای بیماری زمینهای
- کادر درمان
کار مهم دیگری که در پیشگیری از آنفلوانزا باید انجام دهید، رعایت نکات بهداشتی است. باید به طور مرتب دست هایتان را بشویید تا از انتقال این بیماری جلوگیری شود. ضمن اینکه میتوانید در فصل شیوع این بیماری از ماسک و محلولهای ضدعفونیکننده هم استفاده کنید.
آنفلوانزا چگونه درمان میشود؟
گفتیم این نوع سرماخوردگی شدید ما را حسابی اسیر خودش میکند و در برخی مواقع به دلیل شدت بالا ممکن است به مرگ منجر شود. ولی جای نگرانی نیست؛ چراکه در بسیاری از موارد این بیماری درمان میشود. درمان آنفلونزا روشهای مختلفی دارد که در این بخش بیشتر به آن میپردازیم:
درمان آنفلونزا بدون دارو
هنگام ابتلا به آنفلونزا بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کنید، ولی در صورتی که شدت این بیماری خفیف باشد و در روزهای ابتدایی باشید، میتوانید درمانهای خانگی را شروع کنید. برای درمان آنفلونزا بدون دارو میتوانید روشهای زیر را به کار بگیرید:
- نوشیدن آب و مایعات فراوان
- استراحت کافی
- سوپ گوشت یا سوپ مرغ
- مصرف زینک
- غرهغره کردن آب نمک
- استفاده از بخور
- استفاده از میوهها و سبزیجات تازه
- رژیمهای غذایی تقویتکننده
داروهای مناسب برای درمان آنفلونزا
بدون شک بعد از روشهای بدون دارو، در صورتی که خوب نشویم و درجه بیماری ما شدیدتر باشد، باید سراغ راهکارهای دارویی برویم. اما این روشها حتما باید با تشخیص و تجویز پزشک باشد و به هیچ عنوان سراغ خوددرمانی و استفاده از آنتیبیوتیکها نروید. از جمله داروهایی که به درمان این بیماری کمک میکند میتوان به داروهای ضدویروس اشاره کرد.
چه زمانی برای درمان سرماخوردگی شدید باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر نمیدانید باید از روشهای خانگی استفاده کنید یا پیش دکتر بروید، علائم زیر نشان میدهد که حتما باید پزشک شما را ببیند:
- درد بدن
- تب بالای ۳۹ درجه
- تب بالای ۳۸ درجه در کودکان و نوزادان
- گلو درد و سرفه پیدرپی
- درد گوش
- سرفه خلطدار
- خسخس سینه
- تنگی نفس
- حالت تهوع و استفراغ
- بیحالی و خستگی
- سرگیجه و سردرد
جمعبندی
در این مطلب به این موضوع پرداختیم که آنفلوانزا چیست و درباره علائم، روشهای پیشگیری، درمان و عوارض آن صحبت کردیم. آنفلوانزا یکی از بیماریهای ویروسی است که وقتی به آن مبتلا شویم، چند روزی از زندگی میمانیم. این بیماری علائم سختی چون سوزش و گلو درد، بدن درد، تب شدید، سرفه، آبریزش بینی و… دارد و گاهی ممکن است آنقدر سخت شود که برخی را به کام مرگ بکشاند. گرچه در بسیاری از مواقع این بیماری بسته به شدت آن با روشهای خانگی و دارویی درمان میشود.